EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Лобисти от ЕК притискат „Булгартрансгаз“  

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лобисти от ЕК притискат „Булгартрансгаз“  

mail07:15 | 05.07.2016прегледи 22255 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

ЕК планира процедура срещу България заради монопола на държавното дружество „Булгартрансгаз” върху газопреносната ни мрежа, съобщи Бойко Борисов след заседанието на Съвета на Европа в Брюксел. Той спомена, че при неотдавнашното посещение в София на комисаря Маргарет Вестагер тя е поискала да продадем „Булгартрансгаз”, в противен случай страната ще е глобена с 300 млн.евро.  По думите на Борисов става въпрос за „процедура, която искат да ни наложат за собствеността на тръбите и компресорните станции, ние не можем да допусне това”.
„Томислав Дончев беше на още една среща с екипа на Юнкер да му обясни, че това би бил тежък политически удар върху България и е недопустимо за нас, с каквито и пари да ни санкционират”, каза премиерът.

България е предложила на ЕК два варианта за разрешаване на проблема със собствеността върху нашата газопреносна мрежа и компресорните станции, при които ще запазим държавна собствеността върху тръбите, но и ще изпълним изискванията на Брюксел да разделим собствеността от преноса - тоест една фирма да управлява тръбите, а друга - да отговаря за транзита. Преговорите за момента вървят много трудно, призна в петък вицепремиерът Томислав Дончев. Източници от Министерството на икономиката твърдят, че ЕК има притеснения, че “Булгаргрансгаз” е под шапката на Българския енергиен холдинг, както и държавният търговец “Булгартрансгаз”, отбелязва 24 часа. Присъствали на срещи в Брюксел казаха, че комисията не приема газовият оператор да мине директно към министерството. Притесненията на ЕК били, че всички държавни институции си влияели и било най-добре да влезе голям западен оператор, казаха осведомени.

Газопреносната мрежа е 100% държавна и се управлява от дружеството "Булгартрансгаз", което също е 100% държавно, като то годишно реализира печалба в рамките на 200-300 млн.лв.  Според Брюксел това противоречи на третия енергиен пакет, който не допуска монопол.

От къде тръгва всичко обаче? Ето какво отбелязва тв Европа.

През 2012 - а година Овергаз, в която има сериозно руско присъствие и е монополист при търговията с природен газ за битовите потребители у нас, завежда жалба срещу България в Европейската комисия. Причината е, че "Булгартрансгаз" не изпълнява желанието им да пренасят виртуално газ в двете посоки. Комисията на свой ред завежда дел срещу страната ни в Съда в Люксембург, който отсъжда категорично в наша полза и дори задължава Брюксел да плати разноските по делото. Магистратите констатират, че няма злоупотреба, защото не осигуряване виртуален пренос на газ за никого, не само за Овергаз. Въпреки постановлението на Съда, което оневинява България "Булгартрансгаз" предприема стъпки в тази посока и  към днешна дата след редица модернизации вече осъществява виртуален пренос на синьо гориво. Така ЕК иска да ни задължи да приватизираме газопреносната си мрежа.
 

Какво мислят експертите?

Иван Иванов, председател на КЕВР за БНР: Убеден съм, че България не бива да продава своята газопреносна система, тя е кръвоносната енергийна система заедно с електропреносната мрежа. Има варианти, при които собствеността остава държавна, а управлението може да поеме друго юридическо лице. ЕК е много стриктна, когато създава антимонополно законодателство и затова наказанията са много тежки. Трябва да се поучим от този урок.

Относно заплахата от финансови санкции в размер на 300 млн. евро заради възпрепятстване на достъпа до газовата ни инфраструктура Иванов изтъкна: Преди няколко години "Овергаз", когато е настоявал да получи достъп за пренос на газ през газопреносната система на "Булгартрансгаз", е бил възпрепятстван активно, включително е бил възпрепятстван и за съхраняване количества природен газ в газохранилището  "Чирен". Това към момента вече не съществува, но тъй като наказателната процедура е била задействана и уж има в крайна сметка някаква финансова санкция. Убеден съм, че няма да бъде в този размер.

Към газовите тръби на България има интереси от години. За “24 часа” бившият шеф на “Булгаргаз” Васил Филипов припомни сагата с транзитната мрежа на България, която без малко да бъде апортирана в “Топенерджи”, в който акционер беше “Газпром” в края на миналия век.

Енергийният експерт Атанас Тасев заяви, че това искане от Брюксел е посягане на суверинитета. Той напомни, че процедурата срещу България заради газов монопол е от 2010 г. През 2011 г. имаше обиски на ЕК в БЕХ, “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз” и в “Овергаз”. Съмненията бяха за злоупотреба с монополно положение в търговията с газ. Тогава бяха правени обиски и в други държави.

Някои евробюрократи работят със стара информация, отсече Тасев. “България спазва третия либерализационен пакет. Има платформа за търговия на капацитета на тръбите и независим системен оператор. На “Овергаз” бе предоставен капацитет за пренос на 400 млн. куб. м газ по тръбите на “Булгартрансгаз”, заяви той. Не е отказван договор за пренос на никой, казаха източници от газовите среди.

Само преди дни бе сключено споразумение между газовите оператори на България и Гърция и “Газпромекспорт” и вече е възможна виртуална търговия с газ от Гърция. Към четвъртък вече имаше 5 заявки в “Булгартрансгаз” за такава търговия.

Чужди газови експерти се чудели как българите са склонили “Газпромекспорт” (при договор до 2030 г. за капацитета на тръбата към Гърция) да се съгласи да се наруши монополът му. Така, че вече има достъп извън руския газ до още един източник.

Водят се преговори между операторите на Румъния и България и пак с “Газпромекспорт” да се отпуши за виртуална търговия и тръбата от Негру вода, по която тече руски газ към България, а оттам към Турция, Гърция и Македония.

От дирекция “Конкурентоспособност” признавали, че страната ни работи за диверсификация на доставките, както и че осигурява достъп до газовите тръби. Но все пак казвали, че трябва чужд оператор, заяви участник в срещите.

“Не зная дали това е официално становище на ЕК. Напоследък зачестиха евроемисари, не знае дали в някои случаи не се оказват лобисти”, казва Тасев. И допуска, че някой си е харесал “Булгартрансгаз”. Същото предположи и друг газов специалист. Особено след това, което се прави напоследък по газовата мрежа - обновяване на компресорни станции, строителство на интерконектори. Налице е и сигурен до 2030 г. транзитен договор за пренос на газ към 3 страни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg